top of page

Et møte med Heimevernets Command Team

Oppdatert: 27. okt. 2021Hva er egentlig «Krigens krav»? Hva krever egentlig en krig. Hva kreves av deg som menig soldat eller en militær leder?


Ny podkast lar deg møte dem som har svaret på både dette og hva kravene egentlig innebærer. I forsvaret er «Krigens krav» en av øvelsene rekruttene må igjennom i løpet av oppholdet. Her møter uforberedte soldater på en rekke utfordringer som de må løse sammen. Med gjørme opp til nesen og full konsentrasjon skal fremtidens soldater testes gjennom øvelser som for mange virker uoverkommelige og kanskje litt meningsløse.


Omfattende begrep

Den nyopprettede foreningen Heimevernssamfunnet har adoptert begrepet «Krigens krav» på sin podkast som lanseres denne uken. Men hva ligger egentlig i begrepet? Landsstyreleder i Heimevernssamfunnet Magnus Jonsrud Kaardahl har invitert ingen ringere enn Sjef Heimevernet, generalmajor Elisabeth Michelsen og Gjert Grave, Sjefssersjant i Heimevernet, som sammen utgjør Heimevernets Command Team, til en samtale i den aller første podkasten til Heimevernssamfunnet om hva militært lederskap er og hva disse to legger i begrepet – «Krigens Krav».

Det ligger mye i begrepet. Hva kreves av den enkelte i den funksjonen en skal fylle? Krav til spesialsoldaten, til en som skal forsvare cyberdomenet, til en som skal ha kontroll på hva vi har opp mot «space» eller dialogen opp mot det, eller til dem som skal lede fellesoperasjoner i Bodø. Det er mange forskjellige krav. Det er et sammensatt system hvor alle må gjøre sin rolle best mulig for at det skal virke optimalt, innleder Generalmajor Michelsen podkasten, og legger til at det hele leder til at man må være fysisk robust og mentalt robust som igjen gir en forutsetning for å stå i en krig. Noe de færreste av oss heldigvis har måtte stå i.

Kravene er mangfoldige ifølge Michelsen, og leder til at dette er fremtidens krav som er en sammensetning av krigens krav, samfunnets krav, dine egne krav, forsvarets krav.

Neste sekund ... - Det er altså mange krav rundt oss som vi må forholde oss til. Vi må være klar for det i neste sekund, i morgen eller om en måned, understreker hun.


Gjert Grave har jobbet i Forsvarets spesialstyrker siden 2003 og har bred erfaring fra både nasjonale og internasjonale operasjoner. Han er klar på hva «Krigens krav» egentlig betyr for ham. - Det hele handler om å gi de beste forutsetninger til å løse det oppdraget man står i uansett hvor man er i forsvaret, om man er soldat, eller om man er en stabsoffiser eller om du er en general helt på toppen.

I den første episoden av «Krigens krav», vil du høre mye om hva Command Teamet legger i militært lederskap, nemlig at kjernen i lederskap er det samme uansett hvilket nivå du befinner deg på eller hvilken organisasjon du er i og nesten hvilket land du er i. I tillegg kan du bli bedre kjent med teamet og veien deres inn i Heimevernet.


Den første episoden av «Krigens krav» kan du høre på vår podkast her:
Publisert av: Jennie-Lovise N.Bjerke

250 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page