top of page

10 bud om å gi mer faen

I denne episoden møter vi Ole Jørgen Maaø og hans 10 bud om å gi mer faen.


Førsteamanuensis Ole Jørgen Maaø er historiker ved Luftkrigsskolen og har mange spennende og tankevekkende meninger om lederskap.


Kriger kommer sjelden beleilig

Hans 10 bud om å gi mer faen er et spissformulert innspill i debatten rundt oppdragsbasert lederskap, som de aller fleste kan nikke anerkjennende til. Maaø har også mange gode tanker om det å lede i det ukjente og hva som kreves av en god soldat.

For Maaø så tenker han at den mentale robustheten, er vel så viktig som den fysiske, når han tenker på begrepet Krigens krav.

- Det er svært sjelden at militære operasjoner eller kriger kommer beleilig, eller på det tidspunktet som passer for deg og når du er forberedt. Det hele bunner ut i en mental robusthet for å håndtere det uforutsette, utdyper historikeren.


Handle i oversiktlige situasjoner

Han slår like gjerne fast at historisk sett, er det få punkter i historien der du ser at de som har deltatt, fra helt topp politisk nivå til lagføreren, har oversikt over en situasjon de står i.

- Da er det ofte dem som er kapabel til likevel å handle, likevel gjøre noe, likevel ta initiativ. Disse har som regel en mental robusthet med seg.


Dersom du tror du kan forutsi fremtiden, vil jeg si du har en lav mental robusthet.

Maaø har tidligere definert oppdragsbasert lederskap gjennom ti bud, og innleder budene med at du kanskje skal gi litt mer faen i sjefen, sagt med en snev av alvor og humor.

- Det høres jo litt brutalt ut, men for min del mener jeg at det har dreid seg voldsomt mot et sjefsfokus i forsvaret. Det er sjefens intensjon man skal følge og man skal handle i sjefens ånd heter det så pent, men jeg er mer opptatt av at vi skal produsere offiserer, spesialister og soldater som handler i sin egen ånd og intensjon, forklarer Maaø i podkasten, og legger til at det kan være gode grunner til nettopp dette med modifikasjoner.


Sjefens intensjon

- Jeg tror det er egentlig det som ligger i oppdragsbasert ledelse. I en stor organisasjon som forsvaret, kan det jo være situasjoner hvor du ikke vet hva sjefens intensjon er, og trekker fram et historisk eksempel på nettopp dette.

- 9. april er jo et godt eksempel på dette. Hva Nygaardsvold-regjeringen mente akkurat denne dagen, tror jeg ikke Birger Eriksen på Oscarsborg festning sto og tenkte på. Han handlet i sin ånd og intensjon, sier førsteamanuensisen og historikeren.


Lytt til hele podkasten, og hør Ole Jørgen Maaø legger i de øvrige ni budene og ikke minst hva han fra et historisk perspektiv legger i oppdragsbasert ledelse. Episoden kommer ut på Spotify "Krigens Krav" torsdag 10 Nov, kl 05:00.197 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page